Mijn favorieten

Column januari 2018

IETS OM EENS OVER NA TE DENKEN

 

Gas er op!
 
Een nieuw jaar. Al weer een paar weken oud maar toch nog dé tijd van goede voornemens. Maar ook de tijd van nieuwe ideeën en energie.  Zeker als straks de dagen weer wat langer zijn en de zon zich meer laat zien heeft dat bij mij toch altijd wel weer effect op mijn werklust en creativiteit. Herkenbaar?
Een goed moment dus om het eens te hebben over de projecten die in de stad op stapel staan. Het oude GZG terrein loopt. En hoe! Wat er te koop is, is onder optie cq verkocht. De markt neemt het nieuwe aanbod dus moeiteloos op, zelfs voor deze prijzen.
Dan het tracé langs de Zuid Willemsvaart. Arcadis en Buro Lubbers hebben hun rol hierin gekregen en er wordt vast hard over nagedacht. De discussie over de spoorzone is zojuist gestart door de gemeente. Heel goed. Het gebied is hard nodig om de stad te verbinden met onder andere de Gruyterfabriek, Brabanthallen en zelfs verder door de Ertveldplas.  Straks aan de rand van het centrum wonen, en toch aan het water! Prachtig toch.
Op de Kop van 't Zand hebben diverse creatieve partijen de kans om het gebied te ontwikkelen. Het is echt heel knap wat er al gerealiseerd is. Al blijken ook bij de creatieven onder ons de ego's sterk. 10 Jaar heeft het gemeentebestuur hen gegeven om het terrein "zichzelf" te laten ontwikkelen. Nou ben ik echt heel erg voor cultuur. Daar mag best een flinke schep bovenop in deze stad. Maar om mooie dingen te maken is ook gewoon geld nodig. Cultuur is duur. Maar ook voor een gebouwde omgeving die daarbij hoort.  En dat geld zit juist NU in de markt. Er zal niet snel meer een moment komen waarbij de economie zo goed draait. Waarbij dus wát je maak ook vlot verkocht wordt. Sterker nog, waarbij als je iets extra mooi, bijzonder en dus duurder maakt, dit óók nog verkocht wordt. Hetgeen weer opbrengsten genereert om het gebied meer kwaliteit mee te geven.
Aan het einde van de periode van 10 jaar voor de Kop van 't Zand zitten we ergens rond 2024. Ik wil geen onheilsprofeet zijn, maar de kans dat we dan nog  steeds in deze hoogconjunctuur mogen rondvliegen is niet zo heel groot. Gas er op dus. Mét behoud van de culturele uitgangspunten, mét kwaliteit als harde eis, maar wel doorpakken graag. Want wat we in ieder geval willen is een mooie en bijzondere stad blijven. En dat kan vooral nu.  
Een heel bijzonder jaar en een geweldige Carnaval allemaal. Als je me tegen komt heb ik een tegeltjeswijsheid voor jeJ.