Mijn favorieten

Carnaval 2018

IETS OM EENS OVER NA TE DENKEN

Ik weet het. Na Carnaval schakelen we allemaal liefst zo snel mogelijk door naar de lente. Ik zelf ook hoor. Al is nog even schaatsen op natuurijs natuurlijk ook prachtig. Maar toch nog héél even over het Carnaval.
In hoofdlijnen kun je spreken van grofweg drie soorten Carnaval te weten: Het Rijnlands Carnaval zoals vooral in Limburg en Duitsland, met vooral veel pracht en praal. Het Brabants Carnaval zoals hier met veel gein en gelijkheid als uitgangspunt en het " westers" Carnaval met verkleedpartijen en geen Brabantse muziek. 
Wat mij betreft heeft ons Carnaval dus iets unieks wat we best mogen koesteren. En wat was het mooi dit jaar. Te meer omdat het op de maandag en dinsdag prachtig weer was. Dan komt dat Oeteldonkse Carnaval ook het meest tot zijn recht. Veel straatcarnaval overdag, iedereen die een act of grap heeft bedacht krijgt hier alle ruimte voor en dus veel  1 op 1 contact. Ik doe hier zelf gretig aan mee en meermalen kregen we geweldige, hartverwarmende reactie van mensen die aangaven dat dít voor hen Oeteldonk uniek maakte.
Dat zelfde unieke geld voor de clubkes die door de straten trekken. Ze repeteren het hele jaar door.  De vereniging heeft een belangrijke sociale rol en het  feestje wat ze maken is geweldig. Life muziek, tussen de mensen, blijft toch het mooiste. Wat me alleen opviel is dat er op steeds meer plekken in de stad uitbaters zijn die een geveltje (vaak restaurant) innemen en de "beat en bierpomp" open trekken. Daar valt gewoon niet tegenin te blazen op je Tuba. Het is natuurlijk ook wel een beetje te makkelijk. Want feitelijk lift deze ondernemer mee op een eeuwenoude traditie maar verjaagt deze tegelijkertijd. En het feestje wát hij brengt, kan het hele jaar door al gemaakt worden.
De regels zijn nu dat er tot 22:00u "stekkermuziek"  toegestaan is. Maar daarmee ben je er dus niet. Want de Oeteldonker viert zijn Carnaval vooral overdag! Ik vraag dus de gemeente, Horeca Nederland afdeling Den Bosch én de Oeteldonkse club hier afspraken over te maken en vooral locaties te beperken. En ik daag de "mee liftende ondernemer" uit om ook eens een jaar te oefenen op een instrument i.p.v. een playlist te downloaden.